0

Pemikiran Alam Baru


سْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم'

Assalamualaikum..
Salam pada hari terakhir pada bulan April..
Salam pada hari permulaan bulan Mei.
Hari ni dengan rasa syukur ingin meluahkan rasa debaran yang bakal berlaku.

Semalam mak mrBf mintak try cincin.
Nak ambik saiz katanye..bermakna harini nak beli cincin untuk hari tersebut.
Kalau nak beli, baik beli time emas tengah murah..kalau korang nak beli time mahal pun boleh sebab nak tambahkan tabungan si tokey emas..bagi aku TIDAK..harus JIMAT..
Berkaitan dengan jari aku, mrBf kata jari aku gemok2..SO??
beruntunglah wahai wanita yang mempunyai jari gemok2 sebab cincin yang bakal tersarung indah dijari itu agak besar dan nilainya juga BESAR..oleh itu, mrBf ku rugi sedikit oleh kerana jari aku.

Mengenai hantaran..
Semalam jugak mak mrBf mintak tambahkan hantaran on my side and him..
Coz nampak sikit untuk dibawa oleh 45orang on his behalf..bermakna 7 berbalas 9..
Dan time tu juga kepala pening nak tambahkan ape untuk hantaran nanti.

For mine:

Tema : Dustry Pink mix Pastel Chocolate 
1) Sirih junjung
2) Kain pasang + samping
3) Bunga rampai
4) Telur masin
5) Set sembahyang (sejadah + tasbih + kopiah)
6) Kek (xsure nak buat sendiri @ sponsor)
7) Coklat kegemaran mrBf
8) Wangian kegemaran si dia
9) Dalam fikiran lagi.

Dan kesemuanya aku nak buat sendiri bukan dari tempahan..
Akan terasa puas hati di dalam dada. Aiceh. Baju untuk majlis tersebut sudah ku hantar dan tunggu siap pada 15.Mei.2012 untuk fitting..di samping tu jugak lah nak DIY veil sendiri.
Baju tak sempat nak jahit sendiri memandangkan masa tidak mencukupi tapi anis akan jahit manik sendiri.
Semuanya aku akan post cara pembuatan bagi hari kejadian tersebut kemudian.
Kasi chance nak buat surprise kat korang tunggu2.

Checlist yang belum sattle :
1) Jurukamera
2) Mak andam
3) Backdrop
4) Menu Jamuan 

سلامت برعمال...السلام عليكم

0

Hello Kitty Malaysia

A Super Good News to all Hello Kitty Fans!!

I believe a lot of you girls and guys searching around

where to grab for Hello Kitty items in Malaysia for a really

long time…

And today…
Finally… Hello Kitty Malaysia is here..!

They are having pre-launch right now and as a special

pre-launch offer, you can have RM5 voucher and bonuses like

Cute 3D Hello Kitty Model at zero cost. If you don’t believe me

check it out for yourself here, while it’s still available:


This special pre-launch offer is valid only till the launch day,

after which it may be taken off completely. Stop reading this now,

and go to the Hello Kitty Malaysia website and claim all voucher

and bonuses now:


If you’re reading this blog post too late, then you may have missed it.

Don’t leave a comment to complain because there’s nothing I can do.

I DID tell you it’s a limited offer :)




0

Senarai Selebriti Bersama Kereta Mewahnya



سْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم'

JULIA ZIEGLER
(Toyota Caldina)

ZIZAN RAJA LAWAK
(Mitshubishi Evolution 10 Versi M7)

AARON AZIZ
(M7 Japan GTR R600 M7 Dragon Edition)

DATO' LEE CHONG WEI

(Ferrari F430)

AZNIL HAJI NAWAWI

AWAL ASHAARI
(Hona CRV)

EBI AF5

FARAH FAUZANA

SAZZY FALAK

SAMSUL YUSOF

YUSRI KRU
(Lamborghini)

ANUAR ZAIN

SITI NURHALIZA
 

INTAN LADYANA
(BMW 1 Series)

ROSYAM NOR
(Beliau merupakan pemilik pertama yang memiliki Satria Neo R3 Lotus Racing Edition)

AJAI

DR ROZMEY
281565 2240619891940 1141347056 2710181 4669877 n Gambar Menarik   Kereta Ferrari F430 Milik dR. Rozmey

ADIBAH NOR

EMMA AKMA

NABIL

سلامت برعمال...السلام عليكم


\

Alahai Macdonald

سْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم'

Sekejap je masa berlalu.
Sekejap jugak lah Macdonalds ni nak siap.

Nak naik signboard hat tinggi uh..



Temuduga Pengambilan Krew (Sepenuh Masa & Sambilan)
Di Macdonald's Pontian, Pontian Kechil

Tempat : Hotel Pontian
Tarikh : 21.April.2012
Jam : (senang citer standby je pagi2 kat Hotel Pontian)
Nak elak masa terbuang : (Tolong2 la orang siapkan Macdonalds tu)

Ok ye! Jangan lupa singgah di Restoran Aroma Klassik
(Medan Ikan Bakar Pontian Besar, Depan BHP)
Aku dah rasa tomyam dia,,terbaik..!!! Try jugak Prown Butter or Nestum.
Harga dijamin setanding dengan makanan yang di hidang.
(sebab aku dah survey dulu)






سلامت برعمال...السلام عليكم

2

6 Weeks More




سْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم'

Huhh....Let me sigh first..
Dalam diam lagi ENAM minggu lagi nak mengecapi hari penting. Penting la jugak bagi aku.
Eh! Confirm penting sebab aku always mengelabah like biawak lari.
(Boleh bayangkan biawak lari camne)

Dalam ENAM minggu itu adalah hari2 kesibukan aku. Sibuk dengan barang2 yang harus ku beli, tak harus ku beli, dengan bajet yang HARUS minima. Sebab aku perlu BAJET BELANJAWAN.. Takmau boros mahupun menghabiskan duit dengan bende2 remeh dan tak perlu digunakan. Bayangkan duit keluar bagaikan air. Tapi duit tu aku buat beli set2 melemakkan badan. Dan time duit tengah kat tangan, kupon mahupun voucher makanan FastFood sampai di tangan even sanggup pergi Petronas just nak ambil kupon MarryBrown.

Dalam ENAM minggu tu jugak lah aku akan timbul bibit :
GEMENTAR
(gambar xbest sebab hpn dye hampeh)
BERSAYANG2
BERGADUH2

(rosak segala ayat)

Gementar oleh kerana hari itu.  Bersayang2 sebab makin lama ikatan makin dekat. Bergaduh sebab selalu missundestanding dengan mrBf. Bayangkan lah sebelum ENAM minggu ni je dah banyak bende nak kena sattle. Dengan family sebelah mrBf, dengan family sebelah aku. Dengan dia yang selalu rilek dan busy dengan kerja yang projek silih berganti. Aku rasa nak marah, tapi akan cair bila tengok gambar di bawah

Alahai comelnye Que bila senyum. Ignore si pemegang.
Candid nilai2 kebapaan sangat kot. Hati mana tak cair dan melebur saat aku nak marah dia still senyum dan rileks, macam takde bende yang berlaku. Moto dia "Bende boleh sattle". ENAM minggu lagi rasa macam ENAM hari. Dengan ENAM minggu semua persiapan tak siap dek perangai melengah dia nih. 1bende pun dia tak beli lagi. 

(jumpe pamplet camni kat wiper kereta)

Lagi satu hal. Kononnya nak datang dan beli kain sempena promosi 70% la katekan.. Promosi pun sampai 15April je..ape lagi Jakel Tampoi bersebelahan Kipmart Tampoi ku serbu dengan geng mak jemah iaitu Mama Mia, Mia Jeha dan anak sedara mrBf (kami sebaya)Starting ingatkan nak bawak si ikan, tapi bila fikir2 baik aku pinjam orang lain punya binatang kaki 4. So pinjam kereta kakak sebab Auto,,jalan JB memang aku malas nak drive guna Manual. Senak dengan jammed. Di samping itu jugak lah macam2 cerita aku dengar dari si anak saudara ni mengenai pakciknya yang ke Sebelas.

Kua umah dengan muka happy sebab good sunshine. Tak panas tak sejuk. Aku lalu Pekan Nanas dan naik highway Gelang Patah. Nak ke Jakel cuma bayar RM2.30.Pastu hujan dengan lebatnya. Rezeki Allah katekan. Sampai SESAT tak jumpa flyover nak turun Skudai. Telefon mrBf mintak direction. Hampeh, moment taksuka nak berjalan bila malam dan hujan aku pulak yang drive.(sebab rabun ayam)

Sampai Jakel hujan tak henti2, kelemahan Jakel Tampoi ialah PARKING. Tudia aku pusing banyak kali just nak dapatkan parking yang dekat dek kenangkan anak buah yang seorang nih..
dibuatnya hujan menimpa kepala dia,,aduh demam letih nak jaga. Lagipun parking lot jauh dan air dah naik separas buku lali. 

Masuk2 terus meluru mintak kain jenis Chiffon (sbb nak siap dan balik cepat2)
1meter harganya RM8++ untuk chiffon pink. 1meter harganya RM6++ untuk lining coklat. pastu mintak lace.
Naik ke tingkat atas n cari lace,.dari yang murah kepada harga yang boleh gadai tanah sekangkang kera. Promoter ni nampak tua dalam kemudaan dia. Sebab muka taksuka senyum. Anis nak border lace, amek kaw..siap dia bagi yang paling murah RM540 katekan. Terjeling2 mata anis dengan kakak dek harganya. Last2 jumpa. 1meter harganya RM120.00 paling murah rasanye. Mengeluh sekejap sebab bajet paras2 idung. Beringat ye, jangan membazir selagi belum sampai gerbang perkahwinan dan tak semestinya akan membazir bila detik perkahwinan. 

Tak sempat nak ambil gambar sebab kamera tak bawak, nak guna hpn hasilnya sangat buruk sebab aku tak guna hpn mahal dengan motto "Hpn mahal atau murah function yang aku guna cuma mesej dan telefon". So waimah aku nih budak IT sekalipun. So gambar akan di upload kemudian. 

P/S : Bila baca balik post ni,aku rasa aku sedang berlari ketika
menaip entry nih..

سلامت برعمال...السلام عليكم


0

Freebies



Go on…..treat a friend or family to a McDonald’s Chicken Muffin breakfast this morning and spread some love!

Breakfast available from 4am – 11am everyday including weekends. Only at McDonald’s.

Other terms apply.
www.mcdonalds.com.my
0

8 Perkara Ketika Wudhu


سْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم'



Ketika Ambil Wuduk niatkanlah dalam hati




1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".




2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan,
... "Ya Allah, putihkanlah >mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".




3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".




4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".




5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, lindunglah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".




6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".




7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan.
"Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".




8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat".




Silalah SHARE untuk kebaikan bersama. :)




SUMBER : Hamba Allah 

سلامت برعمال...السلام عليكم


3

Kuasa Allah : Patung Jesus Disambar Petir


سْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم'


Sebuah patung Yesus Kristus 62-kaki disebuah gereja di Ohio telah dipanah petir semasa ribut petir yang teruk dan meletup kemudiannya terbakar dan mengakibatkan patung tersebut hangus dijilat api. Patung yang bernilai $300,000 US dan diperbuat daripada bahan gentian kaca dan Styrofoam itu hanya tinggal rangka dawai. Kebakaran yang berlaku juga telah menyebabkan kerosakan $400,000 US kepada ‘Solid Rock Church di Monroe, Ohio.



















Firman Allah Ta'ala yang artinya :"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah malam, siang, matahari dan bulan. Janganlah kamu sujud kepada matahari dan janganlah (pula kamu sujud) kepada bulan, tetapi sujudlah kepada Allah yang telah menciptakan mereka, jika kamu benar-benar menyembah-Nya semata." (Surah Fushshilat (41) : 37).

Dan firman-Nya yang artinya : "Sesungguhnya Tuhanmu ialah Allah yang telah menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, kemudian Dia bersemayam di atas 'Arsy. Dia menutupkan malam kepada siang, senantiasa mengikutinya dengan cepat. Dan (Dia ciptakan pula) matahari dan bulan serta bintang-bintang (semuanya) tunduk kepada perintah-Nya. Ketahuilah, hanya hak Allah mencipta dan memerintah itu. Mahasuci Allah Tuhan semesta alam." (Surah Al A'raaf (7) : 54).

Tuhan inilah yang haq untuk disembah. Dalilnya firman Allah Ta'ala : "Wahai manusia! Sembahlah Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dan orang-orang sebelum kamu, agar kamu bertaqwa. Yaitu Tuhan yang telah menjadikan untukmu bumi sebagai hamparan dan langit sebagai atap, serta menurunkan air (hujan) dari langit lalu dengan air itu Dia mengeluarkan segala buah-buahan sebagai rizki untukmu. Karena itu janganlah kamu membuat sekutu-sekutu bagi Allah padahal kamu mengetahui." (Surah Al-Baqarah (2) : 21-22).

Ibnu Katsir, Rahimahullah Ta'ala, mengatakan : "Hanya Pencipta segala sesuatu yang ada inilah yang berhak disembah dengan segala macam bentuk ibadah."

0

Buku Cara Mudah Membuat Coklat & Cara Mudah Membuat Roti



سْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم'





Jika berminat sila hubungi 019-7164170
Kolej Komuniti Tanjung Piai.


Back to Top