0

Hakikat Sebuah Pertunangan


سْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم'


Pelbagai ucapan tahniah mahupun pujian yang diterima.
Terima kasih atas keikhlasan mereka yang telah memberikan ucapan tahniah
serta pujian anda dengan ikhlas dengan hubungan baru ini.
Alhamdulillah, segala persiapan dan perkara yang dirancang
telah terlaksana dengan baik. Lega rasanya apabila selesai satu majlis ikatan antara
anis dengan tunang anis ketika nih. Bermakna dengan ikatan pertunangan ni,
hubungan kedua belah pihak akan bertambah baik dan bertambah erat.

Pada hakikat dalam kehidupan dan mentaliti seseorang bernama manusia.
konteks pertunangan bagi manusia seperti anis dipandang aneh.

"Ya saya masih mahasiswi di sebuah Politeknik di utara..
Saya masih mempunyai
satu tahun pengajian lagi..
Saya telah pun bertunang pada saat saya sedang 
dalam pengajian tahun kedua saya."

Oh, mungkin orang akan berfikir :
"Belajar tak habis dah gatal nak kahwin budak nih.."
"Tunang sebab dah terdesak agaknya.."
"Dah cukup bebas ke jadi seorang remaja then nak jadi isteri orang.."
"Lah..tak habis belajar lagi pun..mesti tak sambung ijazah dah lepas nih..komfirm kawen terus"
"Tak habis enjoy lagi dah nak kawen.."
Dan macam2 lagi yang anis dengar..

Jawapan bagi saya :
" Ya saya bahagia menjadi tunangan orang..salah ke saya menjalankan syariat Islam?"
"Banggakah kalian dengan perhubungan yang belum tentu terjamin?"
"Bakal suami saya ingin menjalankan syariat Islam..salahkah perbuatan itu?"

Masih ramai lelaki diluar sana yang mampu dan dikira wajib untuk berkahwin.
Jadi tidak salah syariat Islam ini dijadikan perkara yang terbaik.
Ini adalah salah satu cara anis menjauhkan perkara2 yang tidak baik.
Anis menjaga maruah keluarga daripada di fitnah dan menjadi omongan orang.

"Menjalankan syariat Islam (berkahwin awal) itu ganjil dimata dunia 

tapi melakukan maksiat itu perkara 

biasa..." berkata..renung2kan..

Kenapa Buku Aku Nikah Akan Dikau?



Assalamualaikum..
bersempena dengan hari pertama kita sebagai umah Islam menyambut kedatangan Ramadhan
anis sekeluarga mengucapkan Selamat Menyambut Ramdhan Al-Mubarrak dan Selamat Berpuasa.
Pada tahun ni juga puasa terakhir anis berpuasa di perantauan oleh kerana anis masih menuntut ilmu lagi.
Oleh itu juga lah, kesedihan sebagai pelajar di perantauan akan betul2 terasa
disebabkan jauh dari keluarga.

Hari ni anis nak kongsikan,
tajuk post entry kali ni 
KENAPA BUKU AKU NIKAH AKAN DIKAU
ada dalam list hantaran anis untuk tunang anis.


Sinopsis
“Dinikahi perempuan itu kerana empat perkara iaitu kerana hartanya, kecantikannya, keturunannya dan agamanya. Maka pilihlah wanita yang beragama, nescaya kamu akan beruntung.” ::Hadis Riwayat Muslim::

Dalam konteks perkahwinan, Islam dari awal lagi menyediakan garis panduan yang cukup lengkap dan menyeluruh berkenaan hukum-hakam perkahwinan kepada umatnya untuk dihayati, difahami dan dipraktikkan dalam kehidupan seharian. Garis panduan yang disediakan bukan sekadar tentang perbahasan tanggungjawab suami isteri dalam kehidupan berkeluarga, malah ia turut menekankan proses pemilihan pasangan sebelum memulakan langkah ke alam rumah tangga. Pendek kata, kebahagiaan dan keberkatan rumah tangga tidak akan wujud melainkan rumah tangga yang berdiri di atas tapak keimanan dan ketakwaan yang tulus ke hadrat Allah SWT yang Maha Besar.

Diharap buku ini merupakan sumbangan yang tidak seberapa ke arah pengukuhan institusi keluarga sehingga berupaya melahirkan generasi yang terbaik sebagaimana yang pernah dirintis oleh Rasulullah SAW dan para sahabat r.a.

Tajuk : Aku Nikah Akan Dikau
Penulis : Dr Engku Ahmad Zaki
Harga : RM19.90
0

DIY : Bunga Tangan




Alhamdulillah pada hari ni anis dapat update blog yang dah lama tak buka
oleh kerana banyak urusan untuk majlis di atas.
Ye anis dengan rasminya menjadi tunangan orang pada 3jun yang lalu.
Anis nak mintak maaf kepada sahabat-sahabat anis yang anis tak sempat nak jemput.

Berbalik dengan tajuk entry pada kali ni anis nak kongsikan
kat korang macam mana nak DIY bunga tangan yang anis buat pada hari majlis haritu.

Firstly, benda yang paling penting adalah bunga.
Tak kesahlah bunga apa yang korang nak dan korang suka. Anis pilih bunga ros sebab
ros ada lambang romantik..hehehe..anis survey banyak kedai bunga area Pontian.

Ada empat tempat.
1) Kedai Bunga sebelah Pontian Book Store
2) Kedai Bunga sederet One Stop Pontian Lama
3) Kedai Bunga sederet dengan Bank BSN area Tambak
4) Kedai Bunga jalan Taman Sri Aman

Oke pilihan anis, nombor 2. Sebab anis suka owner kedai yang friendly dan hagra boleh kautim baik.
NAK JIMAT..tips anis, anis beli 1jambak bunga yang datang terus dari cameron.
Beza beli sejambak bunga dengan sekuntum2 adalah harga. Kalau beli sekuntum harganya RM1.50 - RM2.00 harga pasaran. Kalau beli sejambak 20kuntum berharga RM30.00. Jimat RM10.00 wat beli minyak kereta comel anis. Nak lagi murah beli sendiri kat Cameron Highland sejambak dengan harga RM5.00.
Anis BAJET RM50.00 untuk bunga. So anis dah boleh save RM20.00.
Lepas tu dengan baki yang ada, anis tambah order White Peacock (Bunga kecik2 tu) sejambak jugak.
Memang banyaaakkkk sangat anis dapat. Letak kat sirih dan bunga tangan jugak.

Secondly, daun yang di ikat disekeliling bunga. (Rujuk gambar)
Daun ni anis petik kat tepi jalan kampung..memang banyak sangat!! Bukan niat nak menjahanamkan 
pokok tu tapi menghargai apa yang ditanam selain menjimatkan poket anda..weqs.

Then, kekemasan dengan peniti, dawai halus, reben dan paper crepe.

CARA-CARA : Kumpulkan bunga ros menjadi gugusan bulatan. Ikat dengan kemas okey.
Ikat dengan menggunakan dawai halus yang dibeli kat kedai dengan harga RM1.00 
dengan warna putih atau hijau. Kemaskan keliling bunga ros tadi dengan white peacock pulak. 
Lepastu baru daun. Kekemasan mengikut kreativiti anda. Lastly, bahagian batang bunga di lilit dengan
paper crepe ataupun reben. Di hujung lilitan paper crepe tersebut cucukkan dengan peniti agar tak terlepas.
Itu saje..selamat mencuba!

TIPS : Pemilihan warna bunga memainkan perana penting dalam menggubah bunga tangan.
Untuk menonjolkan bunga tangan tersebut, gunakan warna yang kontra dengan warna tema korang
supaya korang tidak tenggelam dengan bunga dan mainan warna tema.
Back to Top