Hometown : Hari Raya Aidilfitri


Assalamualaikum..
Diam tak diam dah 20 hari kita menyambut hari kemenangan bagi 
umat Islam iaitu Hari Raya Aidilfitri. Oh ya! Masih sempat lagi Anis nak ucapkan

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin

jika terdapat entry2 Anis yang menyinggung perasaan ataupun hati korang.
So, entry kali ni Anis nak kongsikan kat korang
kemeriahan semasa Anis menyambut hari raya pertama 
kat kampung halaman orang tua Anis.

Umairah, model tudung Faridah.

Dari kiri : Angah, Najiha, Nek Ma, Anis, Umairah & Uda
Tiada : Kak Long

Family Najiha with Tok Abah & Nek Ma

Normal itu kalau merajuk.




Ketiga-tiga gambar ni masa kitaorang tengah makan kat open house anak angkat Nek Ma.
Budak berdua ni syok macam cerita Princess kat kebun pisang.
Besar dah anak buah aku ni..sigh.


(Sila buat gambar ni berbunyi)

"Kami daripada Keluarga Hasnan Bin Riduan & 
Fainah Binti Suraji..
kami ucapkan 

"Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin."

Pantun : Selamat Hari Raya Aidilfitri


Lapar puasa terketar-ketar
Bila berbuka lega rasanya
Kad raya tak sempat nak hantar
Kiriman MMS pun dah kira grand lah ye..!

Anak Dolah makan lepat
Makan lepat sambil melompat
Nak hantar kad raya dah tak sempat
Pakai MMS pun kira ok what?

Lemah lembut tuan puteri
Berkain cindai cantik dipandang
Meriah menyambut Aidilfitri
Sahabat handai datang bertandang 

Udara dingin hening pagi
Tabuh bising mulakan hari
Aidilfitri menjelma lagi
Masing-masing pakai berseri

Tanpa mengira miskin kaya
Pangkat kedudukan hamba shaya
Sama-sama menyambut raya 
Maaf-maafan dihari bahagia 

Aidilfitri hari kemenangan
Kejayaan menempuh halangan
Mengenali erti kesenangan
Bagi mereka yang kekurangan 

Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakrapan

Cincin disarung hati berdebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah 

Saidina Affan menyusun kata
Tutur peri yang aulia
Maaf-bermaafan sesama kita
Di Aidilfitri yang mulia 

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

0

KELEBIHAN MANDI SEBELUM SUBUH.

Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. Oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. antara manfaatnya ialah :

✔ Kulit lebih lembut dan halus
pada waktu pagi selalunya anda akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

✔ Melancarkan peredaran darah
jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.

✔ Meningkatkan kesuburan
kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

✔ Mengurangkan risiko darah tinggi
untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.

✔ Mengurangkan tekanan serta tenang
air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.

✔ Meningkatkan sel darah putih
mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit...

P/S : Lepas mandi sebelum Subuh dan bagi melengkapkan segalanya adalah dengan melakukan SOLAT SUBUH BERJEMAAH !

2

My Evergreen Homestay Perlis

Assalamualaikum wbt.
"Datang ke Perlis? Mencari penginapan berdekatan Stadium Utama Kangar/
 Hospital Tengku Fauziah/ Bandar Kangar?"

Pada hari ni anis nak share satu info yang berguna untuk kalian yang mempunyai masalah penginapan semasa bercuti atau berurusan di Negeri Perlis. Jika kalian inginkan kepuasan yang berbaloi dengan harga yang di bayar, meh sini anis nak share.

About
Homestay di kawasan bandar PERLIS

Description
MY Evergreen Perlis menyediakan perkhidmatan menyewa penginapan di PERLIS DARUL SUNNAH dengan servis harga RM200 semalam. Jika anda ingin tahu lebih lanjut hubungi kami di talian: 
017 - 4774 245(Zulina) atau 013 - 4346 105(Afif) 


General Information
Anda mencari penginapan di PERLIS? lokasi di pusat bandar Kangar, Perlis?
Kami menyediakan penginapan selesa dengan 3 bilik dan 2 bilik air yang boleh memuatkan sehingga 10 orang.
Ruangan PANDUAN LOKASI DI PERLIS untuk kemudahan tetamu.
Merujuk kepada buku ini tetamu boleh mencari tempat menjamu selera yang berdekatan dan info mengenai tempat yang boleh dilawati.
Gambar tertera adalah HAK MILIK TERPELIHARA
MY EVERGREEN HOMESTAY PERLIS.
Untuk maklumat lanjut anda bolehlah melawati laman web seperti yang tertera di atas ataupun pergi ke Facebook page MY EVERGREEN HOMESTAY PERLIS .

KOMEN dari pengunjung yang menyewa penginapan :


Apa lagi...tiada masalah untuk bercuti di Perlis.
Semuanya ada di My Evergreen Homestay Perlis.

0

Inspired Wedding Shoe

Setiap bakal pengantin mesti tercari2 kasut yang cantik untuk di padankan dengan baju pengantin. Dan tidak lupa juga keselesaan pengantin untuk berdiri lama pada hari bahagia.
Kat sini anis nak tunjuk kat kalian kasut yang cantik bagi anis. Kasut ni adalah rekaan ChristyNg. Boleh tengok more shoe kat facebook Christy Ng.
0

AWAS!! Jangan Letakkan Laptop Atas Tilam

Please "SHARE" this to everyone you know, you might save one's life

A couple lost their 25 year old son in a fire at home on June 4th. The son who had graduated with MBA from the University of Wisconsin-Madison two weeks earlier had come home for a while. He had lunch with his dad at home and decided to go back to clean up his hostel room. His father told him to wait, to meet his mother, before he went back for a few days. He decided to take a nap while waiting for his mom to come back home from work. Some time later their neighbors called 911 when they saw black smoke coming out of the house.

Unfortunately, the 25 years old died in the three year old house. It took several days of investigation to find out the cause of the fire. It was determined that the fire was caused by the laptop resting on the bed. When the laptop was on the bed cooling fan did not get the air to cool the computer and that is what caused the fire. He did not even wake up to get out of the bed because he died of breathing in carbon monoxide.

The reason I am writing this to all of you is that I have seen many of us using the laptop while in bed. Let us all decide and make it a practice not to do that. The risk is real. Let us make it a rule not to use the laptop on bed with blankets and pillows around. Please educate as many people as you can.

"Please pass to everyone you know, you might save one's life"

0

Anniversary Yang Terlambat

Assalamualaikum..
Allahuakhbar....Alhamdulillah Ya Allah..
Tak dapat nak ungkapkan dengan perkataan bila nampak je sidebar dalam blog nih..
Eh..dah 5 tahun 2 bulan 1 minggu dan 5 hari perkenalan anis dan dia.
Dan pertunangan kami dan 7 bulan 2 minggu 4 hari..
Ketar lutut dan lengan kejab..sambil tu keluar muscle2 yang rapuh..eh asal cepat sangat masa berlalu eh..
Dah nak rasa2 nasi minyak sendiri la..(statement gatal) hihihi..
Ermm..........
.....................................................
............................takde modal.............................
......................................................
just pandang je gambar nih..dan fikir sejenak..
Nak capai masa se-lama ni macam2 pahit dan manis kot..
Macam pelam kat Perlis ni..ade masam ada manis..even kulit kau hijau.
Macam hidup ni di samakan dengan roda..ada ketika di atas, ada ketika dibawah..
*Yang penting KEJUJURAN, KEPERCAYAAN dan IKHLAS.
Sekian terima kasih..
0

Setanggi Syurga - In Team


Setanggi Syurga - In Team
Percaya kata janji mu
kerna ku yakin apa di genggammu
keharuman setanggi syurga
bukan kilauan sebilah belati
Tersiksa jiwa merindu
Bagai tekurung di basah tengkujuh
kewangian aroma bunga
tak menggugah keteguhan iman
Cinta tak pernah terbunggar & terlebur
Pada redup mata yg menipu
Tuntas ku mendaki
Puncak cinta teragung
Izinkan aku melafazkan kata
bicara hati yg mudah d’terjemah
Betapa aku gerun pd teduh utk b’naung
Kerna awan itu rapuh
Bahagia buat mereka
yg bertemu cinta yg teragung
yg membawa ke syurga hakiki & abadi
Dendam tak marak menyala & membakar
oleh putih salju yg berguguran
kerna dosa itu
lebih hitam dan kelam
Ku anyam rindu menjadi hamparan
kerna ku pasti adanya pertemuan
d’sana nnt bukti cinta suci dilafazkan
tak bertemu perucapan
Percaya kata janji mu
kerna ku yakin apa di genggammu
k’haruman setanggi syurga
bkn kilauan sebilah belati….
Kata janji mu
seharum setanggi syurga….

Back to Top