0

Happy Birthday to Abah





Adik ucapkan happy besdayyyy.........abah!!!

0

Pantang Larang Terlarang



Pantang larang orang Melayu tradisional
merupakan kepercayaan masyarakat Melayu zaman lampau berkaitan
dengan adat dan budaya warisan nenek moyang. Kebanyakan pantang larang diturunkan secara lisan turun kemurun. Pantang larang orang tua-tua bertujuan untuk mendidik masyarakat, khususnya generasi muda agar
dapat membawa kepada penerapan nilai-nilai baik yang boleh diamalkan di dalam kehidupan.

Jangan memukul, mendera atau mencederakan mana-mana binatang,
dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan.
Ha, part ni memang selalu orang2 tua la ni sebut bila isteri dah mengandung.

Sebenarnya maksud tersirat dan tersurat orang tua seperti di atas sebab
nak elak penganiayaan terhadap haiwan.

Jangan mencaci atau menceritakan kecacatan,
dikhuatiri anak yang bakal lahir juga akan cacat.
Yang ni Nauzubillahuminzalik. Maksud tersirat tersebut 

Sebenarnya
di tujukan agar menjaga pertuturan agar tidak melukakan hati orang lain.

Jangan bergaduh dengan ibu mentua
dikhuatiri mengalami kesulitan ketika melahirkan anak.
Selalunya kat drama2 yang di siarkan kes2 isteri bergaduh dengan suami.
Berkaitan dengan suami. Pastu meraung2 mintak redha suami dan at the same time mengalirkan air
mata orang yang tengok betapa azabnye. Tappppiiiiii....kenapa
rasenye tak penah kot dengar gaduh dengan mertua nanti susah nak bersalin.

Sebenarnya orang tua2 dulu nak kita bagi jaga ketenteraman keluarga,
terutamanya bila tinggal dengan mertua selepas bersalin.

Ibu hamil tidak boleh melintas bawah ampaian, nanti anak gagap.
Ape kaitan ampai dengan gagap???
Kadang sampai senak nak fikir. Ampai kan nak buat sidai kain baju.
Maybe nak lalu ampai punye pasal terpaksa tunduk2 dengan perut yang berisi.
So baby dalam perut tu tergoncang2 tu yang gagap kot.

Sebenarnya disebabkan penyidai biasa rendah, 
dikhuatiri ibu hamil akan tersendung dan jatuh, dan boleh membahayakan kandungan.

Dilarang (orang lelaki) kencing atabusut, dikatakan buruk kemaluan.
Yang ni pun satu, kalau ye pun dah tak tahan sangat kencing la tepi busut. 
Jangan atas busut. Haish..(ayat kat atas berkata begitu)..
Elok2 la orang buat tandas tak nak buang situ. Siap ade pakej iaitu pakej berbayar dan free off cas.
Tak pasal2 busut di kencingkan sebab takde sistem ketahanan dan pertahanan nak membuang air.
Eww..tolong la wahai lelaki yang suka kencing berdiri, agak2 oke. Sopan sikit.

Sebenarnye nak mengelakkan lelaki berkenaan
ditegur makhluk halus ataupun penunggu busut berkenaan.

Jangan duduk di atas bantal kerana dipercayai boleh naik bisul.
Sebenarnya supaya menjaga bantal daripada dipecah atau dikoyak,
dan tidak sopan kalau perkakas yang digunakan untuk melapik kepala diletakkan di bawah punggung.

Abestu, yang pengantin amalkan duduk atas bantal tu tak bisul pulak.
Bagi anis, bantal yang orang salu duk letak kepala tu tak elok kita dudukkan sebab
nampak sangat korang tak ade sivik. Kadang siap kentutkan bersabdu2 bantal tu,
bau yang di kepam kat bantal, then orang baring letak kepala lak.
Humaaaaihhhh bau2 yang harum gitu...

Jangan bergendang dalam rumah, nanti harta habis dicuri oleh orang.
Larangan ini untuk mengelakkan bising di rumah,
tambahan lagi bergendang (dengan mengetuk lantai rumah yang dibuat dari papan)
boleh merosakkan barang-barang yang bergantung di dinding yang boleh jatuh dan pecah berderai.
Tak pun merobohkan rumah. Sedangkan jalan atas lantai kayu je da
bunyi krok krekk ni kan bergendang gendut pulak..

Jangan menjahit pada waktu senja, nanti mata engkau akan buta.
Ha kan buta terus di jadikan alasan. Amekk..!
Sebenarnya nak menjaga mata daripada kabur dan rosak. Yela yang p sengal jahit
malam2 takde lampu yang menyuluh mane nak nampak.

Lagi satu, nak elakkan jarum tercucuk mata,...eh tercucuk jari.

Kalau makan nasi kena habiskan... kalau tidak nasi akan menangis.
Yang ni kira tak logik la sebab nasi nak menangis.
Yang menangis selalunya nasik yang habis di makan.
Tapi ade certain2 orang yang gunakan istilah sama tapi berbeza hujungnye.
Kalau tak habiskan nasi..nanti ayam kat rumah mati.
Sebab ape kait dengan ayam pulak??

Sebenarnye nak elakkan berlakunye pembaziran.

Anak dara jangan menyanyi di dapur, nanti kahwin dengan orang tua.
Pulak siap ade hometheatre 1set kat dapur sambil nyanyi dengan masak.
Bayangkan la resepi gulai sanggup leh tertuka dengan resepi asam pedas dek kerana
lagu yang di dendangkan tu dondang sayang.
Berdondang dondeng la perot laki ko anak beranak..hahaah

Sebenarnya, nak elak masakan yang di masak tu hangus.

Pantang Larang Sebelum Perkahwinan

1. Jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul.
Untuk mengelak berlaku tohmahan masyarakat.
Selain itu, ia bertujuan untuk mengawal nafsu. Ia juga untuk menimbulkan perasaan rindu dendam.
Perasaan yang timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.

2. Jangan tidur di rumah orang lain takut terkena ilmu.
Ia juga untuk menjaga nama baik keluarga.

3. Jangan bebas keluar ke mana-mana kerana
takut disantau oleh mereka yang mempunyai niat tidak baik.
Untuk mengelakkan kedua pihak melanggar hukum agama.

3. Elakkan makan ulam yang berbau busuk seperti petai dan jering.
Petai dan Jering mempunyai bau yang kuat.
Dibimbangi akan berbau yang tidak enak semasa berhadapan dengan tetamu.

4. Jangan membuang air kecil dan air besar serentak di dalam air contohnya dalam sungai,
kolah kerana ia boleh melemahkan organ seks.
Terdapat hadis dalam perkara ini.

5. Elakkan minum air bergas kerana ia mempunyai gula 
dan gas yang tinggi yang boleh menyebabkan kencing manis.
Minuman bergas tidak baik untuk kesihatan.


Berikut adalah beberapa pantang larang yang berkaitan dengan makan:
1. Makan mencangkung payah dapat rezeki.
2. Makan dalam belanga dapat anak rupa hodoh.
3. Makan beras mentah dapat penyakit kuning.
4. Makan telur tembelang dapat penyakit barah.
5. Makan kepala ayam nanti mengantuk semasa bersanding.
6. Makan sisa anak nanti anak menjadi degil.
7. Makan dalam pinggan sumbing dapat anak bibir sumbing.
8. Makan tak basuh pinggan nanti lambat dapat menantu.
9. Makan pisang kembar nanti dapat anak kembar.
10. Makan piggan bertindih nanti beristeri dua.
11. Makan sambil berjalan akan dapat penyakit perut.
12. Makan buah berangan songsang, nanti lambat dapat jodoh.
13. Makan nasi di senduk nanti payah dapat rezeki.
14. Tidur selepas makan nanti perut jadi buncit.
0

Manfaat Untuk Semua


Panduan ini dikirim oleh rakan-rakan dan saya sekadar ingin berkongsi dengan teman-teman sekalian. Semoga ianya memberi manfaat buat kita semua. Ameennn.. 

Dikatakan:- 

۞ Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT. 
۞ Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat. 
۞ Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat. 
۞ Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir. 
۞ Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur. 
۞ Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan. 
۞ Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian. 
۞ Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq. 
۞ Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki. 
۞ Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was. 

Bagi menangani Syaitan Durjana, dikatakan juga:- 

۞ Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengok je... 
۞ Ketika anda membukanya, syaitan mula curiga. 
۞ Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah. 
۞ Ketika anda memahaminya, dia mula kejang. 
۞ Ketika anda mengamalkan AL-QURAN, dalam kehidupan setiap hari, dia stroke.... 
Teruskan membaca AL-QURAN dan mengamalkannya agar syaitan terus stroke. 
۞ Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. 
۞ Syaitan kata, 'JANGAN SEBARKANNYA, KERANA IA TIDAK PENTING LANGSUNG!' 


Seterusnya, pesanan untuk diri kita semua:- 

۞ Jangan kita malas dan mengalah. Ini mungkin menjadi setitik amal jariah yang bakal 
terhimpun menjadi telaga di akhirat nanti. 
۞ Jangan kita suka menabur fitnah. Kerana ia amat dimurkai Allah dan akan hanya 
menambahkan dosa. 
۞ Jangan terlalu taksub dengan sesuatu sehingga ketaksuban itu menjauhkan diri kita dari Allah. 
۞ Jangan suka menaruh prasangka kerana ia akan membuat diri kita lebih menderita. 
۞ Jangan memberi kutukan yang menjatuhkan tetapi berilah kritikan yang membina. 
۞ Jangan lupa sebar-sebarkan info ini untuk kebaikan kita sesama insan.


0

PELAJARI RAHSIA PENYAKIT MELALUI JARI ANDA




Asas 5 jari

Jari telunjuk : usus
Jari tengah : Jantung
Jari Manis : Imuniti 
Jari kelingking : Rahim/Tulang Belakang


Cuba anda lihat pada ruas jari2 anda...Kalau ruas jari kehitaman tu maknanya
badan kita ni penuh dengan racun dan toksik. Perkara tersebut boleh
menyebabkan badan kita dijangkiti sembelit.

Seterusnya, kalau kita sebagai seorang wanita, cara untuk tengok system
dalaman perempuan kita pulak adalah dengan melihat pada jari kelingking kita.

Kalau jari kita meruncing atau bengkok, maknanya haid tak teratur,
keputihan, senggugut, dan berkemungkinan rahim kita jatuh.

Kalau tapak tangan berbintik maknanya masalah angin. Cube check tapak tangan
masing2, kalau yang suka marah2 tu mungkin angin dalam badan banyak.

Sebab itulah selalu rasa nak marah dan naik angin aje.

Selain itu, pernah tak sahabat2 mengalami masalah tapak tangan berpeluh atau
lembab ke? jika ya, itu tandanya badan kita mudah diserang sel2 kanser.

Jika perut ibu jari berwarna biru kehijauan maknanya seseorang itu mengalami
masalah resdung, alergi, dan penyakit paru2. 

Sekiranya, perut ibu jari ada urat hijau kebiruan maknanya anda seorang pengidap gastric.

Selain itu, urat biru /hijau pada pergelangan tangan, tapak tangan,
sepanjang jari dan betis kaki maknanya seseorang itu mengidapi stress atau
tekanan dalam kehidupan sehariannya.

Seterusnya,ini saya kira yang paling menarik untuk kita tengok sekiranya kita sebagai seorang wanita.
Cuba sahabat2 tengok pada kuku setiap jari anda.

Jika terdapat bulan sabit berwarna putih di setiap jari anda bermakna
anda mengalami hormon yang tidak seimbang.

Tapi berlainan pulak sekiranya anda mempunyai bulan sabit yang berwarna
putih itu hanya pada ibu jari sahaja, itu menandakan anda seorang yang
sihat..insya allah...

Ramai manusia yang mengorbankan kesihatan pada satu ketika untuk mendapatkan wang ringgit, tetapi akhirnya terpaksa mengorbankan wang ringgit untuk mendapatkan kembali kesihatan yang hilang..

Wallahua'lam..




0

Notebook Adapter


Assalamualikum wbt dan salam sejahtera.
Masa mula2 anis lapor diri untuk praktikal haritu anis ade
sempat jugak cari cajer or adapter untuk laptop anis sebab yang lama tu dah
setahun guna dan meragam ngade2 taknak hidup.

So, bila dah ke kedai tu sebok la cari gadget.
Saje je wat koleksi buang2 duit.
Then part cajer tu, promoter tu suggest kan anis natang nih.
yang ni anis punye.
Beli adapter ni dapat sekali dengan bag kecik ni untuk
isi yang kecik2 tu. 

Yang ni anis ambik dari
www.huntkeydiy.com
@
www.huntkey.com
Notebook Adapter 65W ES
daripada brand
(cam Honda ek) 

Introduction of product:
Huntkey 65W ES is a high-efficiency adapter for notebooks. With conversion efficiency up to 87%, it saves power as much as you could expect. It includes 8 notebook tips for compatibility with a wide variety of leading notebook brands.

Features:
8 ports to ensure compatibility with more adapters 
Multiple protections: OPP, OVP, OCP, OTP and SCP 
MTBF: 100,000Hrs at 25

Specification:
Input voltage: 100-240VAC
Input frequency: 50/60Hz
Output watt: 65W
Output voltage: 19VDC (±5%)
Output current: 0-3.42A
Efficiency: ≥87%
Ripple/Noise: ≤190mV
Operating temperature: 0℃ to +40℃
Stand by power: ≤ 0.30W
Size: 96.5 x 45.8 x 28 mm (LxWxH)

Gallery:



Harga:
Oke anis beli dengan harga RM105 tapi
promoter yang muka masam tu cuma bagi RM100 je.
Emang bukan rezeki la gamaknye(takpon lupa bukak tingkap pagi2)
Kalau harga ahli leh dapat RM95 sahaja.
Ala beza RM10 hengget,entah kalau jadi ahli kene tibai yuran lak tak pasal2.

yang dalam gamba bawah ni
ada fungsi2 mengecas untuk notebook
brand lain2 taw. So kalau korang nak bawak pegi kelas or tempat kerja,
bawak korang punye jenis je(hahaha kedekut).
Setiap tip ni ada nombor sendiri yang mana,

2 - Acer
3 - Acer, Compaq, Gateway, Hitachi, NEC, Toshiba
4 - Acer, Asus, Compaq
6 - HP
7 - Acer, Asus, Compaq, Toshiba
8 - Dell, Thinkpad, Sony, Panasonic, Fujitsu
11 - Lenovo, Thinkpad
12 - HP
Fix - Acer, Compaq, Dell, Fujitsu, Gateway, HP, Thinkpad, NEC,
Hitachi, Panasonic, Philips, SAMSUNG, Toshiba, Viewsonic, Lenovo, ASUS.

Kelebihan:
1. Jimatkan penggunaan banyak adapter bagi setiap umah.
Bayangkan la kalau satu rumah ade 4laptop tak ke naya dengan berselirat.

2. Senang di bawa.
Sebab berat tak macam adapter lain.
Anis isi dalam handbag je bila g keje nih,hehehe.

3. Murah.
Kalau nak di ikutkan harga adapter brand laptop anis ni
RM90 kat pasaran tu pon local. Yang original double dari harga local.

4. Ibu anis tak marah.
Hahahha.dia bagi RM200 tapi anis bagi baki nye balik RM100.
So tak lah ibuku marah melulululu..hhhee


                                                    
0

Takrifan dan Konsep Pertunangan




Pertunangan adalah bermaksud seorang lelaki meminta perempuan tertentu untuk menikah dengannya.
“Sesungguhnya di antara keberkatan seorang wanita ialah kemudahan dalam meminangnya” – {Hadis Riwayat Ahmad, dihasankan oleh al-Albani dalam Sahih alJami’/2231}
Hukum peminangan adalah harus
Syarat wanita yang hendak dipinang hendaklah;
(i) bukan isteri orang,
(ii) bukan tunangan orang.
(ii) bukan mahram sendiri,
(iv) tidak dalam idah,
Pemberian seperti cincin kepada wanita semasa peminangan merupakan tanda ikatan pertunangan.Melihat bakal suami dan bakal isteri adalah sunat, kerana tidak mahu penyesalan berlaku setelah berumahtangga. Anggota yang harus dilihat bagi seorang wanita ialah muka dan kedua-dua tangan sahaja.
“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan” – (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil)
Pertunangan ialah proses saling belajar mengenal, insan baru yang bakal menjadi teman seumur hidup. Tetapi proses itu masih dalam keadaan kedua-duanya belum ada ikatan yang menghalalkan pergaulan. Masih ada batas yang perlu dijaga.
Adab pergaulan dengan tunang;
1. Ditemani oleh mahram (bagi pasangan wanita) dalam setiap pertemuan dan perbincangan.
2. Seelok-eloknya pertemuan diadakan di rumah pasangan wanita (ketika ada mahram dan ahli keluarga lain di rumah).
3. Tidak duduk berdua-duaan.
4. Dalam keadaan menutup aurat.
Tempoh Pertunangan.
Islam menggalakan agar tempoh pertunangan itu disingkatkan , bagi mengelakkan daripada berlakunya sebarang fitnah atau berlaku perkara- perkara yang tidak dapat diduga.
Para ulamak sendiri tidak menetapkan tempoh tertentu pertunangan, cuma kebanyakkan mereka lebih cenderung untuk memendekkan tempoh.
MFZA: Majlis pertunangan akan menentukan segalanya, bila dan berapa, suka ada sesetengan negeri yang tidak meletakkan harga tinggi, sebaliknya perbincangan antara dua pihak.
0

First Day Praktikal Di Kolej Komuniti


Assalamualaikum wbt..
dan salam sejahtera salam 1Malaysia.

yes,,the beginning is always the hardest.
Ni la bermulanya pengalaman pertama kali menjejakkan diri di
Kolej Komuniti Tanjung Piai
sebagai praktikal student.

Dah dua hari bekerja,
macam2 la anis pelajari kat kolej ni. Cuma pada awal ni kerja
tak berapa banyak sebab staff audit document dan student pun belum masuk.
So keje menunggu awal tahun lagi.

Yang seronoknye tempat LI aniis ni:

PERTAMA:
Hari2 leh makan masakan ibu, jumpe ibu
sebab ibu keje kt restoran kazen dia as a tukang masak utama.
Rase cam makan kat umah.hahahaha. Emang kene la dengan selera tekak kampung.
So datang la kat Restoran Mak Minah Sayang.
Sederet je dengan Bank Muamalat.

KEDUA:
Dekat dengan laut Pontian.
Hari2 leh mengadap laut sebab dah sah2 tepi laut je
kolej nih. Alahai jeling-menjeling dari opis da nampak laut.
The best place that i loikee.

KETIGA:
Bekalan dadah tak putus sebab ade 7Eleven.
Dadah yang ni banyak di jual kat 7E ni. Coklat ke jajan ke, tula dadah anis.
Semalam beli Candbury Crunch, bayangkan la 1batang anis mengadap sowang2.
Seronok sebab da lama tak dapat dadah, makan punye makan tak sedar lidah luka.
Alahai jiwa,,balik umah makan pedas sikit meleleh air mata, agak panas je teguk air banyak2.

KEEMPAT:
A good facilities kat kolej nih sebab:
Ade surau yang paling penting,
Tandas yang wangi dan bersih(mekaseh makcik cleaner),
Library yang sunyi tapi maseh tak berani nak jejak(takberani tapi takot),
Staff2 yang best sebab majoriti wanita2 yang rajin makan. Jangan arap perut leh lapa kalau tengok gaya nya(syioookk)..
Pak Guard yang oke la bagi anis(rajin dan sopan)
Sopan?? heheheh,,kira hormat staff la ayoo..

KELIMA:
Dekat dengan bustand dan taxi stand(ntah hembus je)..
Tapi yang menyampah sebab nak kene tunggu cukup 4orang baru nak gerak la pakcik nih.
Nak naik bas gak tapi membayangkan dengan baju kurung dan beg2 yang banyak.

KEENAM:
Ade kawan sowang yang kamceng.
Name minah ni Afiqah Haziq dan pakwe dia pon nama Haziq.
Sedang elok latuh. Si kecil dan cilik ni anis da kenal dari sekola menegah lagi.
Then dia study kat Poli Dungun as Programmer.

KETUJUH:
Da lazim sebagai wanita, suka kan shopping.
Kat sini banyak tempat buang duit cam Guardian, Fesyen Utama(baju&tudung),
Giant, dan jangan risau kalau tak cukup duit leh lari jap pegi Bank2 esp Bank Islam, Maybank, Bank Muamalat, Bank Simpanan Nasional dan banyak bank la
kalau nak buang duit dan kumpul duit. Semua kelengkapan ada dan memadai.

KELAPAN:
Kedai makan.....!!!!
Hahahahahah anis ni gila makan sikit(tengok badan la)..
Toleh depan kedai makan,
Toleh kanan laut,
Toleh kiri kedai makan cina(takagak2),
Kebelakang Cafe2 banyak..
Mana2 makanan sentiasa ada. Kadang2 sampai letih nak mengunyah.

Oh ye,,anis dapat tahu yang Pinjaman PTPTN
untuk student poli akan dapat awal tahun nih.
Kalau korang student poli dan universiti, bolehlah download kat link ni.





Perjalanan aku bersama DNS

سْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم'

Assalamualaikum wbt
buat sahabat2 yang sentiasa menjadi sebutan
dalam doa2 ku.

Perjalan hidup tak seindah yang kita sangka.
Begitulah kisah aku sebelum tercampak bersama kalian.
(Hahaha tercampak tak bermaksud aku tak rela bersama korang ye)
Kalau sesiapa yang rapat dan tahu cerita ni
depa akan faham bahwa aku sebelum nak datang poli ni
aku berperang dengan jiwa dan perasaan.
Malah aku jugak berperang dengan kaum keluarga.
Oleh kerana..

"Aba,,ibu..Perlis jauh sangaaat......"
"Susah nanti nak balik Johor selalu..."
(alasan sebab takmo jauh dari family)

Ibu said :: "Takde yang mati pon kalau duk Perlis..
Orang lain boleh je duk oversea..tak mati pun melaikan Allah amik.."

Sigh..lepas ibu tu ibu report kat abangKI(ipar)
ape lagi kene basuh aku time tu,
then petang tu jugak la aku xray dada, beli cadar bagai(keperluan asrama)
yang lain esp Bankin duit la ape la aku buat 
pagi nak daftar politeknik.

Tugas2 yang aku beri:
Ibu : Call maksu beli tiket bas Johor-Perlis.
Kak ami : Aku kuakan baju kurung 1almari dan dia kasi lipat.
Nenek : Tolong kasi risau..
Abah : Kira duit..hahah
Kak na n abgKi : Anta uruskan aku kat bandar.

Kerja gila dalam masa 1/2hari.
Preparation ke politeknik.
(Panjang sangat..takrela nak sambung)





Oke,bila start 1st day aku kenal korang.
Cehh sume muka syok suci..hahahah
padahal korang la gula,,korang la garam. Thats Y la aku sayang ampa.

Kawan pertama aku kenal, 
Mira.
(sebab dia 1kapal dengan aku,mean budak Johor)

Lelaki yang start aku menyampah, 
SaifullahZahidi
(sebab aku aim muka dia budak bajet pandai)

Yang suweet,
Aswad Barney
(sebab mata dia je sweet bukan dia)

Yang comel,
Abey
(sebab dia ni chubby and baby face)

To gurls n boys: Aku makan masa nak kenal sebab tak semua aku
leh masyuk..bukan bermakna aku SOMBONG oke..
(ni Yana gitahu la aku cenggini awal2nya..haha(siapko)..)
Cuma masih belum terima kenyataan yang aku dah jejak Perlis secara tidak rela.

dan selepas SETAHUN SETENGAH
aku kenal korang dan sayang korang pun makin bunga2.cehh..
Aku tak layak nk judge korang dari luaran tapi aku kenali korang yang macam2 warna kehidupan dengan
KEAKRABAN.
Eha, Zura, Sara, Yana, Mira, Emy, Along, Wawa, Marni, Cha'ah. Dayah
Dayu, Aini, Hema, Marissa, Ain, Aisyah, Zira,Abey, Pullah, Fareez, Luqman, Shahrul, Aswad
Imran, Paan, Apek, Azrol, Shafiq, Bunjal, Hairi, Amin, Alif, PakDin, Azizi,(yg lain lupa,maap) 
Yang garang, yang suka gelak, yang kuat makan(esp ImranBobo), yang serius
macam2 pe'el. Tapi aku sayang persahabatan kita.
Walaupun macam2 benda jadi, 
AKU TAKNAK PK N TAKNAK AMEK TAHU lagi.
Sebab, bukan selamanya kita macam gitu.ye dak.
Sedangkan hujan tahu berhenti, kambing penat meragut(merepek).

Oke,bersempena dengan...(macam nak raya)
korang pegi PRAKTIKAL nih.
Aku ucapkan Selamat Maju Jaya dan Jaga Diri Baik2
(jgn mrempit,mrompak,mrempat,menculik,mcabul,merepek)
Yang penting..SAYANG kalian never end.

TO BE CONTINUED....(aku lupa r,dh ingat nanti aku sambung)
 


0

Antara SAYANG dan BENCI


سْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم'


you see..??
1Day 1Word
anis paparkan harini lebih kepada nilai
kemanusiaan yang ada dalam diri setiap manusia.
iaitu SAYANG dan BENCI.

Korang faham2 la apa maksud
SAYANG
dan apa maksud
BENCI.
Untuk apa kita membuang masa memikirkan orang yang
membenci kita. Lalu kita akan timbul rasa dendam dan benci.
Lebih baik kita sibuk untuk mencintai/menyayangi orang yang mencintai/menyayangi kita.


MoralOfTheValue :: janganlah saling benci-membenci..jadikanlah sikap dan sifat kita
ni mulia di sisi Allah dan elok di pandangan orang lain.


SENTAP Samsung Galaxy Tab

Assalamualaikum..
okeh, jari menggatal nak post entry mengenai 
SAMSUNG GALAXY TAB
huaaaaa,,,rasa nak nangis golek2 bila teringinkan menatang nih.
Mungkin as a student,
anis maseh tak mampu dan tak kan dapat nak mampu
sebab bila duit di kumpul2 akan habis dek kerana sentapan benda lain.
Tak pun tersentap dek kemarahan mrBf la, membazir la, buang duit,bla,,bla,,bla..
(bukak mata,tutup telinga apadehal)

Dan kegatalan jari juga membuatkan anis bukak web Samsung
nak godeh ape bagusnya menatang nih.
NAH AMBEK KAU...!!

Samsung Galaxy Tab 7.7


Nak sentap lagi nih..

Specification of 
Samsung Galaxy Tab 10.1

Better Design
The new GALAXY Tab 10.1 offers a superlative experience with the thinnest and lightest large screen tablet available! Enjoy unmatched mobility thanks to the amazingly thin and light body. At just 565 grams and 8.6mm slim, this tablet is a breeze to handle.


Better Screen
High definition 10.1” display delivers excellent screen sharpness. With 1280 x 800 WXGA display boasting a pixel density of 149ppi (pixel per inch), you can enjoy better details. Movies, photos and programs with rich graphics will pop to life on the tablet’s screen.

READ MORE
Back to Top