0

First Day Praktikal Di Kolej Komuniti


Assalamualaikum wbt..
dan salam sejahtera salam 1Malaysia.

yes,,the beginning is always the hardest.
Ni la bermulanya pengalaman pertama kali menjejakkan diri di
Kolej Komuniti Tanjung Piai
sebagai praktikal student.

Dah dua hari bekerja,
macam2 la anis pelajari kat kolej ni. Cuma pada awal ni kerja
tak berapa banyak sebab staff audit document dan student pun belum masuk.
So keje menunggu awal tahun lagi.

Yang seronoknye tempat LI aniis ni:

PERTAMA:
Hari2 leh makan masakan ibu, jumpe ibu
sebab ibu keje kt restoran kazen dia as a tukang masak utama.
Rase cam makan kat umah.hahahaha. Emang kene la dengan selera tekak kampung.
So datang la kat Restoran Mak Minah Sayang.
Sederet je dengan Bank Muamalat.

KEDUA:
Dekat dengan laut Pontian.
Hari2 leh mengadap laut sebab dah sah2 tepi laut je
kolej nih. Alahai jeling-menjeling dari opis da nampak laut.
The best place that i loikee.

KETIGA:
Bekalan dadah tak putus sebab ade 7Eleven.
Dadah yang ni banyak di jual kat 7E ni. Coklat ke jajan ke, tula dadah anis.
Semalam beli Candbury Crunch, bayangkan la 1batang anis mengadap sowang2.
Seronok sebab da lama tak dapat dadah, makan punye makan tak sedar lidah luka.
Alahai jiwa,,balik umah makan pedas sikit meleleh air mata, agak panas je teguk air banyak2.

KEEMPAT:
A good facilities kat kolej nih sebab:
Ade surau yang paling penting,
Tandas yang wangi dan bersih(mekaseh makcik cleaner),
Library yang sunyi tapi maseh tak berani nak jejak(takberani tapi takot),
Staff2 yang best sebab majoriti wanita2 yang rajin makan. Jangan arap perut leh lapa kalau tengok gaya nya(syioookk)..
Pak Guard yang oke la bagi anis(rajin dan sopan)
Sopan?? heheheh,,kira hormat staff la ayoo..

KELIMA:
Dekat dengan bustand dan taxi stand(ntah hembus je)..
Tapi yang menyampah sebab nak kene tunggu cukup 4orang baru nak gerak la pakcik nih.
Nak naik bas gak tapi membayangkan dengan baju kurung dan beg2 yang banyak.

KEENAM:
Ade kawan sowang yang kamceng.
Name minah ni Afiqah Haziq dan pakwe dia pon nama Haziq.
Sedang elok latuh. Si kecil dan cilik ni anis da kenal dari sekola menegah lagi.
Then dia study kat Poli Dungun as Programmer.

KETUJUH:
Da lazim sebagai wanita, suka kan shopping.
Kat sini banyak tempat buang duit cam Guardian, Fesyen Utama(baju&tudung),
Giant, dan jangan risau kalau tak cukup duit leh lari jap pegi Bank2 esp Bank Islam, Maybank, Bank Muamalat, Bank Simpanan Nasional dan banyak bank la
kalau nak buang duit dan kumpul duit. Semua kelengkapan ada dan memadai.

KELAPAN:
Kedai makan.....!!!!
Hahahahahah anis ni gila makan sikit(tengok badan la)..
Toleh depan kedai makan,
Toleh kanan laut,
Toleh kiri kedai makan cina(takagak2),
Kebelakang Cafe2 banyak..
Mana2 makanan sentiasa ada. Kadang2 sampai letih nak mengunyah.

Oh ye,,anis dapat tahu yang Pinjaman PTPTN
untuk student poli akan dapat awal tahun nih.
Kalau korang student poli dan universiti, bolehlah download kat link ni.





0 comments:

Back to Top