0

+Resepi Somtam+

Assalamualaikum pembaca blog anis.
Hari ni anis nak kongsikan dengan korang2 sume camne nak masak
SOMTAM.
add by Google*

Semenjak duduk di Perlis ni,,anis belajar macam2 masakan kat sini taw.
Part yang somtam ni bila kat kafe tempat belajar ni hidangkan somtam.
Tetiba la anis nak belajar wat. Excited beb sebab makanan
ni famous dekat negeri2 yang bersebelahan dengan
negara Thailand(Siam).

Resepi2 nye:
BAHAN A
1 biji betik muda (buang kulit & sagat)
2 batang kacang (potong halus)
2 biji bawang merah (hiris)
2 helai daun limau purut
sedikit garam & gula

BAHAN B (blender)
3 biji limau nipis (ambil airnya)
2 sudu gula
2helai daun ketumbar (ambil akar sekali)
1 biji bawang putih
2 biji cili api (nak pedas ++ lagi ye)

BAHAN C
2 sudu udang kering
2 sudu kacang tanah yang telah di goreng

FINALLY
campurkan semua BAHAN A, B, C dan gaul semuanya.
Siap di hidang.

Tips: Bagi anis,,nak sedap lagi lebihkan kacang tanah dan udang kering,,
Jangan tak cuba ye..

0 comments:

Back to Top