2

TUTORIAL :: Nak bubuh/letak FB Share

Assalamualaikum,
hari ini anis nak share kan kepada korang yang maseh tak tahu macam mana nak letak 

FB Share
kat post entry korang. Tujuan FB Share ni adalah untuk berkongsi post2 entry korang tuh. Kita gunakan prinsip, "Sharing is caring, loving n boring". hehehe. Tak dela, anis gurau je. Selain tu bila kawan2 kita share kan post kita ke FB Wall mereka, ramai akan tertarik untuk tengok blog korang. N bertambah la traffic and duit korang. Terima kaseh kepada BLOG INI atas tutorialnya.
Hehehe,,prinsip blog anis adalah tak mahu kaya atas nuffnang. Ilmu yang tertanam biarlah ikhlas.

Membebel2 punye da suku page dah.
First of all,,korang kene pilih salah satu jenis Button di bawah.

okey, korang kene copy code di bawah sama ada untuk FULL of COMPACT.
jangan la tamak nak bubuh dua2, kalau nak buat jugak suka hati korang la blog korang kn..hehehe.
Sebelum itu, korang mesti, wajib dan harus, sunat tanpa makruh

1. Sign in blogger dulu.
2. Dashboard.
3. Design.
4. Edit HTML.
5. Expand widget (Igt! jgn lupa backup template)
6. Dengan menggunakan (ctrl + F) copy kod kat tajuk pink ni dalam petak yang keluar kat atas tu. 

KOD NI
<div class='post-header-line-1'/> 

7. Kalau tak jumpa jugak, cuba

KOD NI 
<div class='post-header-line-1'> 

8. Pastu korang paste kan pilihan saiz yang korang nak di bawah ayat yang ber'highlight' itu ye.

Code FULL
<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

Code COMPACT
<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

9. Save n lihat hasilnya.

P/S:di sebabkan blog anis tak boleh click kanan, gunakan kepintaran
key pada keyboard anda. TQ



2 comments:

aiman rashidd said...

thanks :) done follow you :) teruskan menulis :)

HAAAA !! hye :) nyte :) HPPY SUNDAY !! HUHU

Kisah Kaseh Annisa said...

aiman
welcome n thanks coz dtg blog usang nih
heee,,,,thanks

Back to Top